
Hızla İlerleyen Teknoloji Çağında Çocuğunuzun Ekran Bağımlılığını Nasıl Azaltabilirsiniz? Çocuğunuzla Nasıl İletişim Kurmalısınız?
Çocuklar dünyamızı neşe ile aydınlatan armağanlardır. Her çocuk çok özel ve kıymetlidir. Her anne baba çocuğunun ileriki yaşamında konforlu ve güvenli bir hayat sürmesini ister. Ebeveynler çocukları ile iyi anlaşabilmek, neşe ile sohbet edebilmeyi diler. Fakat hızla ilerleyen teknoloji ebeveynler ve çocuklar arasında iletişimi kısıtlamıştır. Nasıl kısıtlamıştır? Çocuklar okuldan eve döndüklerinde ilk yaptıkları şeyin anne ve babasıyla konuşmak yerine tablete bilgisayara koşmak olduğunu maalesef ki görüyor ve tanık oluyoruz. Çocuk anne ve baba ile sohbet etmek yerine oyunlarıyla sohbet etmeyi tercih ediyor. Bu duruma seyirci kalan anne babalar zamanla çocukları ile iyice iletişim kopukluğu ve iletişim kurmakta zorluk yaşamaya başlıyorlar. Adeta çocukları ile iletişim kurmayı unutuyorlar. Bu durumda da aileden kopuk çocuklar oluşuyor ve bu oluşumda aslında toplumun temelini bozuyor. İlerde geleceğin anne ve babaları kendi ailelerinden uzakta ve iletişim kurmadan yaşıyor. Bu durumun olumsuz yanlarını elbette ki siz değerli ailelerimiz de anlamışsınızdır.
Bu durumun en büyük olumsuzluğu çocukların toplumdan, gelenekten, örf ve adetlerimizden tamamen uzaklaşmasının yanı sıra sosyal ve fiziksel tüm becerilerinin de kaybolmasıdır. Sürekli olarak bilgisayar ya da telefon başında oturan çocuklarda bir süre sonra önlemez obezite, boyun düzleşmesi oluşmaktadır. Daha sık hastalanan çocuğun bağışıklığı bir hayli düşük olmakla beraber ekrana bakmaktan kaynaklı göz derecesi sürekli artmaktadır. Çocuklar adete telefonların ve bilgisayarların bağımlısı olmakla beraber bir süre sonra telefonların ve bilgisayarların çocuklara hizmet etmediğini, aslında çocukların bilgisayarlara ve telefonlara hizmet ettiğini anlayabiliriz. Sosyal hayatlarında iletişim eksikliğinden kaynaklanan sosyal becerilerinin azalması sebebiyle asosyalliğe kayan çocuklar ilerde iş bulma konusunda da zorluk çekeceklerdir.
Çocuklar adeta robotlar gibi her gün aynı saatte, aynı oyunları oynuyor ve bu durumdan asla sıkılmayabiliyorlar. Sevgili aileler bu saydığım maddelerin hepsini yaşıyor ya da biliyor olabilirsiniz. Bu konuda peki bu sorunun çözümü nedir? Dediğinizi duyar gibiyim. Bende bu yazımda sizlere maddeler halinde bu sorunun çözümünü anlatacağım. Keyifli okumalar…
- Çocuklarınıza karşı olumsuz cümleler ve kelimeler kullanmamaya çalışın. Bu süreci zorlaştırmanıza sebep olur.
- Çocuklarınıza belirli kurallar koyun ve bu kurallara uymasını talep edin. Günde 1 saat oynamasına izin veriyorsanız bu konuda kendinizden emin olun ve bu durumu çocuğunuza yansıtın.
- Çocuğunuzla her hafta belirli etkinlikler yapın. Çocuğunuzu oyun parklarına, eğlence merkezlerine, yürüyüşlere, tiyatroya ve sinemaya götürebilirsiniz. Böylece çocuklarınızı ekranlardan uzaklaştırıp gerçek hayatla birleştirebilirsiniz.
- Çocuğunuzu dinleyin ve ekran bağımlılığının ona zararlarından bahsedin. Çocuğunuza karşı her zaman nazik ve kibar olmaya özen gösterin. Çocuklar kötü davranışlara iyi yanıtlar vermeyecektir.
- Anne ve baba olarak çocuğunuza gelişim çağında tablet ya da telefon almamaya özen gösterin. Çocuğunuza gelişim çağında tablet veya telefon aldıysanız ve çocuğunuzu uzaklaştırmakta zorluk yaşıyorsanız, alanında uzman bir psikoloğa gidebilir ve destek alabilirsiniz.
- Çocuğunuzu sevdiği ve istediği bir spor dalına yazdırabilir ya da bir hobi edinmesine destek olabilirsiniz.
- Çocuğunuzun ekrana bağımlılığını kırmak için onu yakından tanımalı ve onunla sohbet ederken ona karşı destekleyici ve anlayışlı bir tavır sergilemelisiniz. Unutmayın ki çocuğunuz sizin en değerliniz.
- Her bağımlılık sevgiyle çözülebilir. Önemli olan çocuğunuzu dinlemeniz ve ona destek olmanız. Çocuğunuza karşı nazik bir iletişim dili kullanırken kendinizden emin olduğunuzda bir süre sonra çocuğunuzda gelişim olduğunu fark edeceksiniz.
Çocuğunuzla huzurlu günleriniz olsun…
Sağlıcakla Kalın…