
Çocuk Otizmi Nedir? Otizmli Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?
Otizm farkındalık gerektiren ve bilinçlenmemiz gereken bir konu bu yazım da çocuk otizmine dair bilgileri ve nasıl ilerlemeniz gerektiğinden bahsedeceğim. Eğer çocuğunuz böyle bir teşhis aldıysa bu yazımın size faydası dokunacağını düşünüyorum.
Otizmli çocuklar iletişim kurmada güçlük yaşayan çocuklardır. Otizm nörolojik bir rahatsızlıktır. Otizmli çocuklar göz teması kurmaktan çekinirler.
Çocuğunuzda Otizm olduğunu anladığınız da hiç ertelemeden bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim.
Otizmli çocuklara nasıl davranmalısınız? Neleri Yapmalı? Neleri yapmamalısınız?
- Her çocuk özeldir ve değerlidir. Özenle ve merhametle ilgilenilmeyi hak eder. Lakin otizmli çocuklar ayrı bir özen ve bakım desteği görmek isterler.
- Otizmli çocukla şefkat, anlayış ve sabırla ilgilenmelisiniz.
- Otizmli bireyler parlak ışıkları sevmezler. Onlar için daha yumuşak geçişli ışıklar kullanabilirsiniz.
- Otizmli bireyler canlı renklerden hoşlanmazlar. Bu yüzden evinizde daha koyu daha soft renkler tercih edebilirsiniz.
- Otizmli bireyler sizinle göz teması kurmakta oldukça çekingen olabilir ve hatta göz teması kuramayabilirler. Bu durumlarda sakin kalmalısınız ve çocuğunuzun durumunu kabullenerek ona destek olmalısınız.
- Otizmli bireyler yüksek seslerden hiç hoşlanmazlar bu yüzden çocuğunuzu yüksek sesli ortamlardan uzak tutmalısınız.
- Otizmli bireyler kalabalık ortamlardan hoşlanmazlar. Onları AVM gibi sesli ve kabalık ortamlara götürmemenizi tavsiye ederim.
- Otizmli çocuğunuz için daha kısık sesle konuşabilirsiniz.
- Çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren alanında uzman kişilere bu alanda eğitimli öğretmenlere götürebilirsiniz.
- Çocuğunuz bazı dönemlerde bazı yemeklere takılabilir ve sadece onu yemek isteyebilir. Bu durum normaldir. Bu durumda çocuğunuza kızmamalı ve bu duruma üzülmemeye çalışmalısınız. Otizmli bireyler bazı yemeklere ve nesnelere takıntı yapabilirler.
- Çocuğunuzu daha sakin doğayla iç içe kalabileceği mekanlara götürebilirsiniz.
- Çocuğunuzu bu alanda uzman bir psikoloğa götürebilir ve terapi almasını sağlayabilirsiniz.
- Otizmle yaşamak bir eksiklik değildir. Çocuğunuzun eğitim hayatına devam etmesi için bu alanda kurulan okullara kaydını yaptırarak sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.
- Çocuğunuzun durumu ile aile bireylerinize ve tanıdıklarınıza dikkatli olmalarını ve daha hassas davranmalarını rica edebilirsiniz.
Otizm özel ilgi isteyen bir rahatsızlıktır. Çocuğunuz için kaygılandığınızı biliyorum ama yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Yoğun tempolu bir iş hayatınız varsa alanında uzman bir hasta veya çocuk bakıcısı ile çalışarak çocuğunuza destek olabilirsiniz. Alanında profesyonel bakıcı çocuğunuzun hem ruhsal hem de fiziksel ihtiyaçları ile ilgilenecektir. Profesyonel bir bakıcı arayışı içerisindeyseniz firmamızı arayabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın…