
Çocuk Bakımında Tuvalet Eğitimi Nasıl Uygulanır?
Tuvalet eğitimi çocuğunuz için yeni ve farklı bir yaşam tarzına geçiş demek. Bu noktada sürekli bez kullanan çocuğunuz beze ve bezin konforuna alıştığından bezini ilk etaplarda bırakmaya çekinebilir veya istemeyebilir. Bu gibi durumlar oldukça normal karşılanmalıdır. Her çocuğun tuvalet eğitimine vereceği tepkiler aynı olmayabilir. Her çocuk farklı ve özeldir. Çocuklar dünyaya farklı pencerelerden bakar bu yüzden eğitim süreçleri ve kabullenme tarzlarının farklı olması oldukça doğaldır.
Çocuğunuza tuvalet eğitimini nasıl vermelisiniz?
- Bu süreçte sabırlı ve sakin olmalısınız.
- Çocuğunuza karşı nazik ve anlayışlı olmalısınız.
- Çocuğunuza 18 ve 30 aylıkken yani bu aralıklardayken tuvalet eğitimini verebilirsiniz.
- Çocuğunuz uzun süredir beze alışık bir şekilde olduğu için ilk etaplarda bezi bırakmak istemeyebilir. Ağlama krizleri ve huysuzluklar yaşayabilir. Bu gibi durumlarda ona bezi neden bırakması gerektiğini anlatabilirsiniz. Büyüdüğünü söyleyebilir ve kendinizden ve eşinizden örnek vererek tuvaletinizi nasıl yaptığınızı onun da böyle yapması gerektiğini söyleyebilirsiniz.
- Tuvaletini bu şekilde yapması gerektiğini sakin bir dille söyleyerek, insanların ileriki yaşlarında tuvaletlerini böyle yaptıklarını anlatabilirsiniz. Çocuk bu sayede bezden kopabilir.
- Çocuğunuza tuvalet eğitimi verirken kademeli ilerledikten sonra gündüz kuşağında çocuğunuza tuvaleti olup olmadığını belli aralıklarla sormalısınız. Sabırla ve istikrarla ilerlemelisiniz.
- Çocuğunuzu tuvalet eğitimine alıştırırken ona lazımlık almak ilk hedefiniz arasında yer almalıdır. Lazımlığı çocuğunuzun her an ulaşabileceği bir konumda bulundurmalısınız.
- Çocuğunuza tuvalete gitme alışkanlığını öğretirken kademe kademe ilerlemelisiniz. Yavaş ve temkinli adımlarla ilerleyerek çocuğunuzu alıştırabilirsiniz.
- Çocuğunuz uykuya dalmadan önce ona sıvı içecekler vermeyi kesmelisiniz.
- Çocuğunuz uykuya dalmadan önce onu tuvalete götürmelisiniz.
- Uykusunda altına kaçırma durumları eğitim verirken oluşabilecek olağan durumlardır. Bu durumlara karşı önlem almanızda fayda var. Yatağına su geçirmez alez takabilirsiniz.
- Çocuğunuzun tuvalete çıkma aralıklarını kontrol ederek aynı saat aralıklarında tuvalete çıkmasını sağlamalısınız.
- Çocuğunuza uyguladığınız bakımı aile bireylerinize de anlatmalı ve bu düzene sabit kalmalarını sağlamalısınız.
- Bu dönemde çocuğuna karşı daha güzel ve teşvik edici sözler kullanmalısınız.
- Tuvalet eğitimi sürecinde çocuğunuzla ilgilenemiyorsanız, çalışıyorsanız alanında bir çocuk bakıcısı ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
Çocuklarınıza ve size huzur dolu günler diliyorum…
Sağlıcakla kalın…