
Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Varsa Ona Nasıl Davranmalısınız?
Son zamanlarda sıklıkla ismini duyduğumuz bir hastalık olan (DEHB) dikkat eksikliği genetik bir hastalıktır. Çocuğunuz da dikkat dağınıklığı olup olmadığını nasıl anlarsınız? Çocuğunuz da dikkat dağınıklığı varsa ona nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bu gibi sorular kafanızda dolanıyorsa, doğru adrestesiniz. Bu yazım sizin için.
Öncellikle dikkat dağınıklığının son zamanda sıklıkla yaygınlaştığını ve sosyal medya da buna dair birçok içeriğin olduğunu gördüğümü belirtmek isterim. Birçok kişi kendisinde dikkat dağınıklığı olduğunu söyleyerek bir çözüm arayışında. Lakin dikkat dağınıklığınızı hayatın yoğun temposunda odaklanamamak ile karıştırmamak gerektiğini düşünmekteyim. Şu an telefonlar, ekranlar ve sosyal medya bir çoğumuzun dikkatini sadece tek bir noktaya yani ekranlara kitlemiş durumda. Fakat sizin ekran bağımlılığınızı dikkat dağınıklığı ile bir tutmamak gerekiyor. Son zamanlarda gözlemlediğim bir konu olduğu için bu noktayı sizlerle paylaşmak istedim.
Dikkat dağınıklığı oldukça zor ve yorucu bir hastalık çeşididir. Ve çocukluk dönemlerinde kendisini belli eden bir hastalıktır.
Çocuğunuz da aşağıda ki belirtiler varsa bu konu hakkında bir hekime danışmanızı tavsiye ederim.
- Dikkat dağınıklığının en belirgin özellikleri arasında aşırı haraketli olma yer alır.
- Çocuğunuz yerinde duramıyor sürekli hareket ediyorsa.
- Enerjilerini dizginleyemiyor sürekli zıplamalı, atlamalı ve beden gücü gerektiren oyunlar oynuyorlarsa.
- İnsanlar konuşurken onları dinlemekte güçlük çekiyorsa, dinleyemiyorsa.
- Kısa süreler içerisinde bile anlatılanları dinleyemiyor ve odaklanamıyorsa.
- Ödevlerini yapmak için çabalıyor fakat yine de yapamıyorsa.
- Okulda dersleri dinleyemiyor sürekli hareket etmek istiyorsa.
- Öğretmenlerinden bu konuyla ilgili geri dönüşler aldıysanız. Örneğin “dersleri dinlemiyor, uzun süre sabit kalamıyor, odağı hep başka yerlerde.” Gibi cümleleri sık sık duymaya başladıysanız. Çocuğunuzu alanında uzman bir doktora götürmenizi tavsiye ederim.
Dikkat dağınıklığı olan çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz?
Öncelikle çocuğunuza karşı anlayışlı, nazik ve sabırlı olmalısınız. Çocuğunuz kendi içinde zaten epey zorluk yaşayacak. Sosyal hayatında, arkadaşlık ilişkilerinde ve eğitim hayatında zorlanacak. Bu noktada sizin ona ellerinizi uzatıp yardım etmeniz oldukça önemli.
Çocuğunuz da dikkat eksikliğinden dolayı dersleri dinleme, odaklanabilme yeteneği oldukça az olacak. Bu noktada ders başarısının düşmesi ve düşük notlar alması aşikâr. Tam da bu noktada çocuğunuza yardım etmek sizin elinizde.
Çocuğunuzun durumunu küçük yaşlardan itibaren fark ettiyseniz, çocuğunuzun öğretmenine bu durumu söyleyerek destek alabilirsiniz. Yine çocuğunuzu doğru tedavilerle destekleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun ilaç kullanması gerekiyorsa ilaç desteği almalısınız. Çocuğunuza karşı sabırlı ve nazik olmayı ihmal etmeyin. Onun isteminin dışında olan bir hastalık olduğunu unutmayın. Onunla odağını tek bir noktaya odaklamasına yardımcı olabilecek etkinlikler yapın. Onunla bol bol vakit geçirin. Enerjisini atabileceği beden gücü isteyen aktivitelere götürün.
Ona her konuda yanınızda olduğunuzu hissettirin.
Sevgiyle aşılmayacak sorun yoktur.
Çocuğunuza her zaman yanında olduğunuzu hissettirmeli ve ona destek olmalısınız.
Sağlıklı günler dilerim…
Hoşça kalın…