
Bebek Bakımında Beslenme Ve Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebek Bakımı titizlik ve özen gerektiren bir iştir. Bebekler savunmasız ve bakıma ihtiyaç duyan masum varlıklardır. Bu yüzden onların uyku ve beslenme düzenleri ileri ki yaşamları için oldukça önemlidir. Bebeklik çağında doğru şekilde beslenen bebeklerin ileri ki yaşlarında büyüme, gelişme ve sağlıkları daha düzgün olacaktır.
Bebek Bakımında beslenme düzeni elbette ki ilk olarak anne sütüdür. Anne sütü bebeğin ilk besinidir. Anne sütü aslında en önemli besin kaynağıdır. Anne sütünün içerisinde yer alan yararlı vitaminler bebeğe çok iyi gelecektir. Onun bağışıklığını kuvvetlendirecek, mikroplardan koruyacak, kemiklerine iyi gelecektir.
Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. 6 ay anne sütü bebeğime yeter mi? Sorusuna şöyle cevap vereceğim. Elbette ki anne sütü bebeğinize en faydalı ve yararlı gelecek besindir. 6 aydan sonra bebeğinizi ek gıdaya başlatabilirsiniz. Ek gıda sürecinde kademeli ve yavaş yavaş ilerlemenizi öneririm. Ek gıda sürecinde bebeğinize meyve ve sebzelerden yedirebilirsiniz. Havuç, patates, bal kabağı, karnabahar, domates, salatalık gibi sebzeleri tükettirebilirsiniz. Meyve olarak elma, armut, şeftali, kayısı… vb. meyveleri püre haline getirip bebeğinize yedirebilirsiniz. Ek gıda aylara göre şekillenir. Bebeğiniz 7,8,9,10 aylarında tavuk ve et verebilirsiniz. Peynir ve yoğurt yedirebilirsiniz. Bebeğinizi vitaminlerinde faydalanabileceği ve gelişim sürecine iyi gelebilecek meyveler ve sebzeler ile beslemelisiniz.
Bir yetişkin için yeterli uyku saati 7 ile 9 saat aralındayken dünyaya yeni gözlerini açmış yeni doğanlar günde 16 saat ve 18 saat aralığında uyuyabilirler. Bebek büyüdükçe uyku saati 14 ile 15 saat aralığına düşebilir. Bebeğinizin düzenli bir uyku düzenine sahip olması onun büyümesi ve gelişimi için oldukça önemlidir.
Bebeğiniz de uyku düzeni oluşturmak için ilk etapta bu duruma istekli olmalısınız. Sabırlı ve istikrarlı olarak bebeğinizi aynı saat aralıklarında uykuya daldırma konusunda net bir rutin oluşturmalısınız. İlk etaplarda bu durum zorlayıcı gelecektir. 3 ve 6 aylık bebeklerin uyku düzenleri artık daha keskin hatlarla belirlenebilir bu aylar içinde bir düzen oluşturduğunuzu düşünelim; İlk olarak bebeğinizin karnının tok olduğundan emin olmalısınız. Bebeğinizin gazı olmadığından emin olmalısınız. Ortamın karanlık ya da loş olması da önemli. Başlangıçta bebeğinizin size temas etmesine izin verebilirsiniz. Bebeğinizi her gün aynı saate yatırmalısınız. Bebeğinize ninni söyleyebilir ya da masal okuyabilirsiniz ya da ona bir şarkı dinletebilirsiniz. Bebeğinize uyku öncesi ılık bir suyla duş yaptırabilir. Bebeklere özel uygulanan masajları uygulayabilirsiniz. Bebeğinize uyku saatlerini hissettirmelisiniz. Bunu da karanlık bir ortam ve düzenle sağlayabilirsiniz. Bebeğinizi her gün bu aşamalardan geçirerek onu uykuya alıştırabilirsiniz. Bebekleri uykuya alıştırmak ilk etaplarda zorlayıcı olacak ama pes etmemeniz durumunda bebeğiniz ileri ki yaşlarında kendi başına uykuya dalabilen özgüvenli bir çocuk olacak.
Bebeğiniz ve size sağlıklı günler diliyorum…
Sağlıcakla kalın…